Friday, February 4, 2011

MESIR

HOSNI MUBARAK.
siapakah beliau??

YA!!tepat sekali.
dialah presiden negara mesir
Presiden Mesir yang dikatakan menjadi pemimpin selama 30 tahun.


pemerintah kuku besi!!
itu lah yg mampu aku perkatakan..

Pak cik tua ini dikatakan seorang Presiden yang angkuh dan mementingkan diri sendiri.Beliau dikatakan telah bersedia melantik dua orang anak lelakinya iaitu Alaa dan Gamal sebagai pengganti pada masa hadapan.Mengikut BBC,beliau telah terselamat daripada 6 cubaan bunuh.Beliau juga seorang yang dikatakan tali barut Israel.Beliau salah seorang pemimpin yang tidak menyokong Amerika Syarikat keluar daripada Iraq.Tersebar juga berita mengenai kes rasuah yang melibatkan beliau dan dua orang anaknya membabitkan perolehan tender kerajaan dan syarikat swasta.Terdapat ungkapan rakyat Mesir bahawa seorang anggota polis lebih merbahaya daripada seorang penjenayah.

meh kite tgk sikit kronologi ape yg berlaku di mesir sana nuh.

Selasa, 25 Jan 2011 - Rakyat Mesir mulai bangun untuk memprotes kerajaan. Bermulanya "Hari Kebangkitan Kemarahan" (Day of rage).

Rabu, 26 Jan 2011 - Protes berterusan masuk hari kedua.

Khamis, 27 Jan 2011
- Mesir menutup rangkaian sosial (twitter, facebook) melalui penutupan internet dan sistem telekomunikasi. Semua telefon, internet, mesin ATM langsung tidak boleh digunakan.

Jumaat, 28 Jan 2011
- Ketua Menteri Mesir, Mubarak mengumumkan akan menubuhkan kerajaan yang baru. Berlakulah "power of void". Negara yang tiada pemimpin.

Sabtu, 29 Jan 2011
- Penggunaan radio (morse code) membantu Mesir berhubung dengan dunia luar

Ahad, 30 Jan 2011
- Stesen TV, Al Jazeera ditutup.
- Kedutaan US di Cairo meminta warga amerika untuk tinggalkan Mesir
- Hillary Clinton meminta Mesir menghala ke arah demokrasi.


xde sape yang tahu bahawa Mubarak lebih kejam daripada rejim zionis.Sepatutnya beliau ni dicalonkan sebagai Presiden Israel berdasarkan rekod jenayah dan penyeksaan terhadap rakyatnya sendiri.

Seperti yang kita ketahui,ramai rakyat Malaysia yang sedang menuntut pelajaran disana,termasuk lah dia.Aku berharap mereka berada dalam keadaan selamat.Aku pelik kenapa kerajaan macam endah tak endah mengenai isu keselamatan rakyat Malaysia disana.Mereka lebih utamakan kepentingan politik mereka sendiri.Janganlah terlalu dibuai mimpi indahla.hoi,tolong rakyat Malaysia disana.Nak suh rakyat Malaysia merusuh macam rakyat Mesir jugak ke?Kesian ibu bapa tengah risau keadaan anak mereka.

yg xbleh blah,akhbar2 kat malaysia ni siarkan berita yg semua berada dlm keadaan baik2 je
kat sana

yg wat aku bengang lagi,apabila isu bawa pelajar Malaysia pulang ni pun dipolitikkan..
nak tau

klik sini

amboi...senangnya kau cakap kan...
ohoi...ni bukan isu main2 lah... mcm mne klau yg ada kat mesir tu keluarga ko. sendiri..
dengan slambernye kau ckap mcm tu erk.
mengapa perlu di politikkan.
mmg perlu diskriminasi??

apa ingat orang PAS tak bayar cukai ke.ish3..mmg aku 'tak' marah langsung kan......................................
tolonglah jangan sempitkan fikiran anda wahai saudaraku..

keadaan yang makin memburuk di sana

inilah yg dikatakan 'biasa' sahaja oleh pihak media di Malaysiakalaulah mesir jatuh ke tangan ikhwanul muslimin,insyaAllah sempadan Rafah mungkin akan di buka.
xmustahil
PALESTIN dapat menarik nafas lega
dan ISRAEL mnjadi sejarah...apa yang boleh kita lakukan sekarang adalah berdoa agar IKHWANUL MUSLIMIN dapat menjatuhkan HOSNI MUBARAK.agar ISLAM menang dan kembali berada di puncak.
ameen,,,
ALLAHU AKBAR!!

No comments: